Jongeren

Op je 18e wordt je financieel zelfstandig. Ben je er klaar voor?

Goed omgaan met geld is keuzes maken. Maar dat is niet altijd gemakkelijk. Lijkt het soms dat jij de enige bent met weinig geld? Wil je alles weten over geld? Of word je bijna 18 en dus financieel zelfstandig? Lees er hieronder alles over.

Veel gestelde vragen

Het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft een mooi overzicht over alles met geld en scholieren: zakgeld, bijbaan, zelftesten, sparen, kleedgeld, abonnementen enz. 

Als je 18 jaar wordt ben je officieel volwassen. Je mag vanaf nu stemmen en zelfstandig autorijden. Ook op financieel gebied verandert er veel. Je wordt namelijk zelf financieel verantwoordelijk. Dat betekent dat je kunt nu zonder toestemming van je ouder(s) een telefoon- of ander abonnement afsluiten.

Maar let op: je bent nu dus zelf ook verantwoordelijk voor eventuele schulden, betalingsachterstanden, boetes en afgesloten contracten. Je ouders kunnen eventuele aankopen of leningen die je afsluit niet meer terugdraaien.

Vul het stappenplan in om je zelfstandig financieel leven goed te beginnen! 

Zoek altijd hulp! We zijn er voor jou en het voorkomt grotere problemen. 

 • Is je administratie een rommeltje en mis je het overzicht? De mensen van de Thuisadministratie Weerterland helpen je graag. Ze helpen je overzicht te krijgen en leren hoe je dat ook kunt houden. Bel 0495-697900 voor gratis ondersteuning.
 • Heb je geen idee waar je recht op hebt, wat er allemaal is aan financiële mogelijkheden of welke zorgverzekering het beste bij jou past? Maak dan een afspraak met De VoorzieningenWijzer. In een uur tijd heb je overzicht en zijn eventuele toeslagen aangevraagd! Ook deze hulp is gratis: 
  Ik woon in Nederweert
  Ik woon in Weert 
 • Heb je schulden (klein of groot)? Ga het gesprek aan met schuldhulpverlening in jouw gemeente. Ze helpen je graag en hun hulp is gratis. 
  Ik woon in Nederweert of bel 0495-677111
  Ik woon in Weert of bel 0495-575000
 

Nieuws

Agenda

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!