Jongeren

Een eigen woning

Een huis kopen is een grote stap. Je moet veel doen en op veel dingen letten als je een huis koopt. Laat je daarom altijd goed adviseren!
Op deze pagina:

Een woning kopen

Een huis kopen is een grote stap. Je moet veel doen en op veel dingen letten als je een huis koopt. Laat je daarom altijd goed adviseren! Om je op weg te helpen is er een stappenplan.

Hypotheek

Voor het kopen van een huis heb je een hypotheek nodig. Dat is een lening waarmee jij jouw huis kan kopen.

Wat moet je doen?

  • Bereken het bedrag dat je kan lenen. Banken hebben hiervoor een online rekentool. Tip: leen niet automatisch het maximale bedrag.
  • Maak een spaarplan om genoeg eigen spaargeld te hebben voor het kopen van huis.
  • Kies een geschikte hypotheek. Laat je hierover adviseren door een hypotheekadviseur.

Starter

Als starter lijkt het onmogelijk om een huis te kopen. Misschien heb je nog zelfs een studieschuld of nog geen vast contract. Toch kan er meestal meer dan je denkt. Vraag jouw bank of een hypotheekadviseur om hulp. Vaak is het eerste gesprek gratis.

Studieschuld

Zelfs met een studieschuld zijn er mogelijkheden om een hypotheek te krijgen.

Woon je in Weert?

De gemeente Weert biedt een starterslening. Meer informatie vind je hier.

Een woning huren

Misschien ga je binnenkort op kamers of een woning huren. Waar moet je dan allemaal aan denken?

Maak een geldplanning

Als je op jezelf gaat wonen verandert er veel. Maak daarom een geldplanning. Zo zie je hoeveel geld je overhoud om je huur te betalen.

Maximale huur

Er zijn regels voor de maximale huurprijs van sociale woningen en kamers. Een verhuurder mag niet helemaal zelf bepalen hoeveel huur hij vraagt. De maximale huur is afhankelijk van de grootte en kwaliteit van je kamer.
Hoeveel mag je huur maximaal bedragen?
Controleer de huur van je kamer met de Huurprijscheck

Huurtoeslag

Met huurtoeslag krijg je een geldbedrag om je huur gedeeltelijk mee te betalen. Ga je op kamers? Dan heb je meestal geen recht op huurtoeslag. Huur je een woning (eigen toegangsdeur, toilet en keuken), kijk dan op de website van de Belastingdienst om te checken of je recht hebt op huurtoeslag.

Huurbescherming

Als je een huis of appartement huurt, heb je recht op huurbescherming. De verhuurder mag dan de huur niet zomaar opzeggen.  Voor meer info kun je kijken naar Heb ik recht op huurbescherming? of neem contact op met het Juridisch Loket.

Het zekere voor het onzekere: verzekeringen

Als je op jezelf gaat wonen is het belangrijk om goed te kijken wat je wel en niet verzekert. Dit kan met een ‘inboedel verzekering’ waarmee je spullen verzekert zijn tegen bijvoorbeeld diefstal of brand.

Ook kun je jezelf verzekeren voor ongevallen of aansprakelijkheid. Vaak gaat dit nog via een verzekering van je ouders, controleer dit goed! Kijk op Verzekeren: zelf of via je ouders?

Ga je op kamers wonen? Kijk dan eens naar Verzekeringen als je op kamers gaat

Geld buffer voor de zekerheid

Zorg dat je wat geld opzij zet voor als er onverwacht iets kapot gaat, je een rekening moet betalen of je uitgaven een maand wat hoger dan normaal. Je kunt berekenen hoeveel je ongeveer opzij moet zetten met de BufferBerekenaar

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!